Volvo’nun En Hırçını S60: Sanki Alacakaranlık’tan Fırlamış Gibi



Kısaca Volvo S60 Modelinin Tarihinden Söz Edelim…

İsveç denince çoğu aklımıza nedense Volvo Grubu geliyor. Eskiden çok fazla güvenlik özellikleriyle söz edilirdi. Daha sonra zamanla performanslar ve tasarımlarından söz edilmeye başladı. Şimdi Volvo S60’ın tarihinden biraz bahsedelim.

2000 yılında S70’in yerine gelen ve bir Premium Orta Sınıf Sedanı olarak tanıtılan S60; 10 yıl boyunca Belçika, Malezya ve İsveç ülkelerinde üretildi. 2010 yılında ise ikinci nesle geçti ve ilk defa motor seçenekleri 2 litrenin altına inebildi. Bunun dışında Belçika, Malezya ve İsveç’e ilave olarak Çin’de de üretildi. 8 yıl aradan sonra 2019 model yılına sahip olarak üçüncü nesle geçti. Bununla da kalmayıp; ilk defa ABD’nin Güney Karolina eyaletinde yeni inşa edilen tesislerde üretilmeye başladı ve aynı zamanda 18 yıllık üretim ömründe ilk defa dizel seçenekli motorlarını çöpe attı. Bu gidişle manuel viteslerini de çöpe atacak gibi geliyor! Çünkü artık manuel viteslerin talepleri her geçen gün azalıyor.




“Alacakaranlık Kavramının Ne İlgisi Var?” Şeklinde Sorarsanız Hemen Bağlıyorum…

Volvo araçları, bütün seri boyunca Alacakaranlık (Twilight) filmi ile sponsor olmuştu. Seri sıralarıyla C30, XC60 ve ikinci nesil S60 modelleri başrolde oynadı. Bu arada Alacakaranlığın anlamı ise bir nevi yarı aydınlık manasına denk gelmekte. 2008 ve 2012 yılları aralarında aralıksız süren ve Stephenie Meyer’in seri romanlarından uyarlanan Alacakaranlık’ta Robert Pattinson, Kristen Stewart ve Taylor Lautner gibi yıldızlar yer almıştır. Bildiğiniz modern vampir filmi, bir dönem en dikkat çekici konularından biri olmuştur.




Gelmiş Geçmiş En Hırçın, En Tutkulu AMERİKAN İSVEÇLİ!

En önemli dikkat çeken detay ise, Volvo firmasının 63 yıl sonra ABD’de tekrar araç üretecek olması… V60, S90, Performanslı ağabey model Polestar 1 gibi modellerden etkilenerek tasarlandı. Aynı zamanda ilk defa orta ile büyük araçlara göre tasarlanan SPA adlı modüler platforma da kavuştu. Ama işin biraz üzen tarafı da var. Bir alt sınıf olan Kompakt Sedan temsilcilerinden biri Fiat Egea (Tipo), 520 litrelik bagaja sahip. Ancak Orta Sınıf Sedan modeli Volvo S60 ise, 450 litrelik bagaja sahip…




Motorlara Gelince, Adeta Kanınızı Donduracak!

T4, T5, T6 ve T8 kodları ile sadece 2 litrelik sıralı 4 silindirli turbo benzinli motorlara sahip olacak. T4 kodlu motor, sadece 188 HP güç üretiyor. T5 kodlu motor ise, 250 beygirlik güce kadar çıkıyor. Bir üst model ise aslında T6 ile son buluyor ve 316 HP güç üretiyor.

Fakat yine T6 isminde bir seçenek daha var ve Twin Engine ilavesine sahip. İkinci T6 seçeneği olan T6 Twin Engine, melez motorlu (hibrit) teknolojisine sahip. En ateşli melez motorlu model ise T8 Twin Engine adını alıyor ve gelişmesine Volvo’dan kısmen ayrılan performans kolu Polestar firması da yardımcı oluyor. Sonuç; benzin ile elektrik bir araya geldiğinde ise tam 415 HP güç fışkırmasıyla adeta kanınızı donduruyor!

Aslında bu Volvo hakkında fikirlerimi yazmak isterim. Eğer Kompakt SUV temsilci modeli XC40’tan 1.5 litrelik sıralı 3 silindirli turbo benzinli motora sahip olabilirse çok daha güzel olabilir idi. Sadece 150 beygirlik güce belki de ne güzel 8 ileri otomatik vites ve önden çekiş sistemi eşlik edebilecekti. Fakat, T4’ten T8’e kadar bütün motorlara tabii ki 8 ileri otomatik vites eşlik edecek. T4 ile T5 sadece önden çekişe sahip olabilecek iken; T6, T6 Twin Engine ve T8 Twin Engine ise yalnızca dört çekiş sistemine sahip olacak.




Güvenlikten Konfora Kadar Her Şey…

İç kabinini neredeyse ağabey Sedan S90 modelinden alan üçüncü nesil S60 da tablet ekran kullanmayı ihmal etmedi. City Safety adlı otomatik çarpışma frenleme sistemi ve Pliot Assist adlı park kolaylık sistemi gibi bir sürü çeşitli ileri güvenlik sistemler de yer almakta. Ekim 2018 tarihinde Dünya genelinde satışa sunulmaya başlanacak olan S60’ın ABD fiyatı şimdiden belirlendi ve 35 ile 55 Bin Dolarlık aralıklara sahip olacak. Ülkemize ancak 2019 yılı içerilerinde satışa sunulacak.



Benim Ona Olan İlgiler ve Hislerim

"Yeni nesil Volvo S60 demek: müthiş bir sağlamlık, ölümsüz hakimiyet; rahat, aktif ve olağanüstü bir kurt gibi olmak demektir. Volvo’nun içinde olduğunuzda, kendinizi muhakkak fark edeceksiniz! Çünkü bir alacakaranlık vaktinde kurdun özgürlüğünü, asiliğini hissettiğiniz müddetçe; o Volvo da sizi eninde sonunda anlayacaktır. Tıpkı hayal ettiğiniz gibi… Yenilmez, korkusuz, olağanüstü ve kararlı bir Sedan olan S60’a dair yazılarımı bir Twilight soundtracki olan Paramore’un “Decode” şarkısı ve bir enstrümental parça olan Nine Inch Nails’in “Just Like You Imagined” şarkısı ile bitirmek istiyorum."



Umarım bu hisli yazılarımı beğenmişsinizdir. Eğer beğenirseniz mutlaka paylaşmayı unutmayın!..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Benim TV İzlerken Reklam Maceralarım ve Otizmdeki Etkilerim... (Ben Eren TAN'ım Bölüm II)

SUV’lerde Sınıflandırma Bitti, Şimdi de Sıra Pick-Up’larda!!!

2019 Kia Forte (Cerato): Bu Güç, Daha Güçlüsüne Gider!