Müziği Keşfedelim: Kimbra (Lee Johnson) Kimdir?



Kimbra” Hakkında Bildiğim Kadarı ile…

Aslen gerçek adı olan Kimbra Lee Johnson, 27 Mart 1990 tarihi Hamilton, Yeni Zelanda doğumludur. 10 yaşında yaklaşık 3000 kişinin önünde milli marşı için söylerken keşfedilince, 20 yaşına gelince “Settle Down” adlı bir tekli parça ile kendini Warner Müzik Yapım (Linkin Park, Mike Shinoda, Julien-K, Muse, Madonna, Prince, Dua Lipa, Laura “LP” Pergolizzi gibi müzisyen ya da grupların yapım sahibi...) bünyesinde duyurmuştur. 2012 yılına gelince Gotye’nin “Somebody That I Used to Know” parçasına eşlik ederek düet olarak söylemiştir. 19 Ağustos 2014 tarihinde “The Golden Echo” albümünden “90s Music” parçasıyla dikkat çekici olabilmeyi başardı. Aradan dört yıl geçti, bu yıl “Primal Heart” albümünden Top of the World adlı parçası ve sıradışı tarzlarıyla hayranları daha çok sevdirmeyi başardı. O parçanın tekli albümüne ilave olarak, Top of the Worldün Dünyaca ünlü rapçisi Snoop Dogg düetli versiyonunu da çıkararak daha fazla hayranları ilgilendirmeyi başarmış oldu.



Biyografisi...

Babası, Ken Johnson, Waikato'nun öğrenci sağlık merkezindeki baş doktoruydu ve annesi ise ortopedi hemşiresi idi. 10 yaşındayken Kimbra şarkı yazmaya başladı. 12 yaşındayken babası ona bir gitar aldı. (Birkaç yıl sonra, asla şarkı söylemeyi öğretmedi) Akabinde sahneye çıkarak gitar eğitmenleriyle beraber sahne aldı. Kimbra; üç yıl süren ulusal okulların müzikal yarışması Rockquest'de yarışarak 14 yaşında, yani 2004 yılında ikinci sırada yer aldığı Hillcrest Lisesi'ne katıldı. Kimbra, çocuklara yönelik TV şovu “What Now?” için ilk müzik videosu “Smile”ı hazırladı. Kimbra, Hillcrest High Caz Korosu Scat'ın bir üyesiydi.




Kariyer Başlangıçları…

Kimbra'nın erken dönem kamuoyu gösterileri, Waikato Times Gold Cup yarış toplantısına 2000 yılında 10 yaşındayken şarkı söylemişti. Akabinde 2002 NPC Ragbi sendika finalinde 27.000 kişinin önünde Yeni Zelanda milli marşı şarkı söylüyordu. 2007'de ikinci teklisi “Simply My My Lips” için Juice TV’nin düzenlediği En İyi Çıkış filmi videosu ödülünü kazandıktan sonra, eski-Independiente Records patronu Mark Richardson (Jamiroquai, Paula Abdul) ile yeni kurulan yönetim şirketi ve Melbourne, Victoria'daki bağımsız etiket Forum 5 şirketinin dikkatine girdi. Richardson ile imzaladı ve 2008'de Avustralya'nın Melbourne şehrine taşındı.




Vows” Albümünden İlk Yıllık Süreçler

Haziran 2010'da Kimbra'nın "Settle Down" isimli ilk teklisi piyasaya sürüldü. Dört yıl önce parçayı yazmaya başlamıştı, François Tétaz ile beraber sözlerini tamamladı. Müzik videosu Guy Franklin tarafından yönetildi. Perez Hilton, "Nina Simone, Florence And The Machine ve/veya Björk'ü seviyorsanız, o zaman Kimbra'nın keyfine varacağınızı düşünüyoruz - bu müziğin tüm sert kadınları bize hatırlatıyor!" 10 Aralık'ta, Avustralyalı 'indietronica' grubu Miami Horror, Kimbra'nın vokalleri eşliğinde "I Look to You" adlı teklisini yayınladı. Kimbra, yüzünde boya ve elbiselerle altın tarlalarda uzanan geniş açılı ve kaleydoskop çekimlerini de içeren “I Look to You” müzik videosunda yer alıyor. 2011'in ilk aylarında, Kimbra'nın "Cameo Lover" adlı şarkısı 2011 Vanda & Young Songwriting Competition için finalist oldu ve sonunda yarışmayı kazandı. Mart ayında bir sonraki teklisi olarak "Cameo Lover" yayınladı, müzik videosu Nisan ayında yayınlandı ve Franklin tarafından yönetildi. 13 Mart'ta Kimbra, bir sonraki “Cameo Lover”ın piyasaya sürülmesini memnuniyetle karşılamak için Oxford'daki Oxford Sanat Atölyesi'ndeki Moomba Festivali ve ChillOut Festivali için sahne aldı. 15 Temmuz 2011'de "Cameo Lover", Avustralya müzisyenlerinden Gotye tarafından yazılan "Somebody That I Used to Know" adlı şarkıdan önce üçüncü şarkı yazımı yarışmasını kazandı. 7 Haziran'da Kimbra, Yeni Zelanda ve Avustralya'da dağıtılmak üzere Warner Bros. Records Yeni Zelanda'ya ve ABD'de Warner Bros. Records ile diğer bölgeler için dünya çapında bir anlaşma imzaladı. 5 Temmuz'da Kimbra, Tétaz'ın mixlediği ve Gotye'nin "Somebody That I Used to Know" adlı şarkısında düet sanatçı olarak söyledi. Tétaz, “yüksek profilli” bir Avustralyalı kadın vokalistin işbirliğinden çekildikten sonra Kimbra'yı Gotye'ye tavsiye etmişti.

Kimbra'nın ilk albümü “Vows”, 29 Ağustos 2011'de Yeni Zelanda'da ve 2 Eylül'de Avustralya'da satışa sunuldu. İlk haftasında Yeni Zelanda’da 3. numara, Avustralya’da 5. numara ve ABD’de 14. numaradan giriş yaptı. İkinci haftasında, ARIA Albümleri Şeması'nda 4'e yükseldi. Avustralyalı prodüktör M-Phazes, Kimbra'nın "Call Me" parçasını hazırladı ve Vows üzerindeki diğer parçalara yardım etti. Vücut sanatı ve illüstrasyonlarını içeren eserleri, Rhys Mitchell ve Raphael Rizzo tarafından hazırlandı. 2011 ARIA Müzik Ödülleri'nde ve 2011 Yeni Zelanda Müzik Ödülleri’nde En İyi Kadın Sanatçı ile En İyi Şarkı (“Cameo Lover”) için Critics' Choice Prize Ödülü'nü kazandı. ABD versiyonunda, albümün Avustralya’daki veya Yeni Zelanda’da bulunmayan yeni parçaları içeriyordu.



2012–2013: Grammy Ödülleri ve İşbirlikleri

19 Ocak 2012'de, ABC'nin drama dizisi Grey's Anatomy’nin bir bölümünde "Good Intent" şarkısı kullanıldı. Parça ayrıca The Sims 3: Pets oyununda Kimbra, bu müzik için Simlish'te kaydedildi. Yine Ocak ayında Kimbra, 2012 Rolling Stone Ödüllerinde "One to Watch" ödülünü kazandı. Kimbra, 2 Nisan'da yayımlanan "Warrior" parçasında (Foster the People’dan) Mark Foster ve DJ A-Trak ile beraber işbirliği yaptı. 14 Nisan'da, Saturday Night Live'da Gotye ile beraber "Somebody That I Used to Know" şarkısını sahneledi. 15 Temmuz 2012'de İstanbul'daki Santralistanbul'da sahne aldı. 25 Eylül'de “My With With Hands” adlı şarkısı bir Tim Burton filmi Frankenweenie'de yer aldı. 1 Kasım'da, Vodafone 2012 Yeni Zelanda Müzik Ödülleri'nde aday gösterildi ve Uluslararası Başarı, En İyi Kadın Solo Sanatçı, En İyi Pop Albümü, Yılın En İyi Sanatçı Ödülü'ne layık görüldü ve aynı zamanda 2012'de APRA Müzik Ödülleri'nde, En Çok Oynanan Avustralya Çalışması ve Yılın Şarkısı "Somebody That I Used to Know" için kazandı. Aynı yıl, ikinci kez 2012 ARIA Müzik Ödülleri'nde En İyi Kadın Sanatçı ödülüne layık görülmüştür. 14 Kasım 2012'de Kimbra, markanın Kadın Yaratıcı Direktörü Francisco Costa'yı kutlamak için özel bir akşam yemeği düzenleyen Calvin Klein Koleksiyonunda sahne aldı. Kimbra ayrıca, 8 Aralık'ta Homebake Festival 2012'de, 14 Aralık'ta Port Macquarie'deki Sun'ın Festivalinde, 29 Aralık 2012'de Gisborne, Yeni Zelanda'daki Rhythm & Vines Music festivalinde 2012 gibi diğer etkinliklerde de sahne aldı. Son olarak 30 - 31 Aralık 2012 tarihinde Adelaide, Melbourne, Gold Coast'taki Summadayze Festivali'nde sahne aldı.

10 Şubat 2013'te, Kimbra ve Gotye, "Somebody That I Used to Know" için 55. Grammy Ödülleri Gösterisinde Yılın En İyi Pop Duo/Grup Performansı ödülünü ve Yılın En İyi Performansını kazandı. Bu başarı onu, tarihteki Grammy Ödülünü kazanan üçüncü Yeni Zelandalı şarkıcı yaptı. Kimbra, Love in the Future albümünde yayınlanan “Made to Love” şarkısındaki R&B şarkıcısı John Legend ile beraber performe etti. Bu tekli 11 Haziran 2013'te piyasaya sürüldü ve albümü 30 Ağustos 2013'te piyasaya sürüldü. 15 Eylül 2013'te Kimbra, Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrindeki Rock In Rio Festivalinde sahne aldı. Kimbra, “So They Can” adlı kar amacı gütmeyen bir yardım kuruluşuna da dahil oldu. Kimbra, 2013 yılı içerisinde So They Can'ın büyükelçisi oldu.



The Golden Echo” Albümünden 2015’e Kadarki Süreçler

Grammy Ödülleri'nden sonra Kimbra, bir çiftlikte ikamet etmek üzere “The Golden Echo” olarak bilinen ikinci stüdyo albümü üzerinde çalışmak üzere Los Angeles'a taşındı. The Golden Echo albümünde işbirliği yapanlar arasında Rich Costey, Daniel Johns, Taylor Graves, Matt Bellamy, Thundercat, Mark Foster, Bilal (Sekizinci parça “Everlovin' Ya” şarkısına düet etti), John Legend, John Robinson ve ayrıca Kimbra'nın grup arkadaşları Timon Martin ve Benjamin Davey yer aldı. İkinci albümün yapımı sırasında Kimbra, Adelaide'deki bir konserde davet edildi ve WOMAD 2014'te "Nobody But You" başlıklı yeni bir şarkıya imza atmaya davet edildi. 19 Mayıs 2014'te Kimbra, "90s Music" adlı The Golden Echo'nun başrolünü büyük ölçüde olumlu eleştirilere bıraktı. Billboard'dan Jason Lipshutz, Mayıs 2014'te önizleme yaptığı şarkıyı "büyüleyici" olarak nitelendirdi. Resmi müzik videosu, 3 Haziran 2014'te YouTube'da yayınlandı ve klibe Fiat 500L otomobil modeli eşlik etti. Şarkı Yeni Zelanda veya Avustralya'da grafiksel olarak gösterilmedi. “Miracle”, 24 Temmuz 2014'te ikinci tekli olarak piyasaya çıktı. Billboard'da ilk kez şarkı söyleyen, Japonya Hot 100'de 37.sırada zirveye çıkmıştı. Şarkı, eleştirmenlerden çoğunlukla olumlu eleştiriler aldı ve şarkının diskodan etkilenmiş hissini pek çok kez tamamladı. Spin'den Olivia Forman, şarkının "kusursuz bir şekilde dalgalanan şey" olduğunu ve ek olarak Kimbra'nın vokallerini iltifat ettiğini belirtti. “Miracle” için müzik videosu 19 Ağustos 2014'te YouTube'a yüklendi, şarkının resmi müzik videosu Thom Kerr tarafından yönetildi. The Golden Echo albümü; 15 Ağustos 2014'te (AU/NZ) ile 19 Ağustos 2014'te (ABD) beşinci, Yeni Zelanda Albümleri (RMNZ) ile Avustralya Albümleri'nde (ARIA) beşinci ve ABD Billboard 200'de kırk üçüncü sırada yayınlandı. The Golden Echo, eleştirmenlerden genel olarak olumlu eleştiriler aldı. Metacritic'te, albüm seçilen 16 ana akım eleştirmeni tarafından yapılan değerlendirmelere dayanarak 100 üzerinden 70 puan elde etti. Albümün piyasaya sürülmesinin ardından, Kasım 2015'te Empress Of ile yapılan 12 gösterilik bir ABD turu izledi.

Nisan 2015'te Kimbra, ABD'yi toplam beş gösteri ile gezdi. Kimbra, Bilal'in “Another Life” adlı albümünden “Holding It Back” adlı şarkısında yer aldı. 15 Temmuz'da Kimbra, The Golden Echo'dan üçüncü ve son teklisi için “Goldmine” adında bir video yayınladı.



2016’dan Günümüze: Primal Heart ve İlk Sinema Filmi Rolü

30 Eylül 2016'da Kimbra, "Sweet Relief" adlı yeni bir tekli yayınladı.

18 Eylül 2017'de Kimbra ve plak şirketi Warner Bros'un posta listesine abone olan hayranlarına kişisel bir e-posta göndererek üçüncü stüdyo albümü ve yaklaşan yeni bir tekli ile ilgili bilgileri aktardı.

29 Eylül 2017'de Nelly Furtado ve Goldfrapp üyesi John Congleton tarafından ortaklaşa hazırlanan "Everybody Knows" başlıklı tekli albümünü yayınladı. "Top of the World", 10 Kasım 2017'de ikinci tekli olarak piyasaya sürüldü ve daha sonra Seth Meyers ile Late Night'da gerçekleştirildi. “Primal Heart” adlı üçüncü albümünün başlangıçta 19 Ocak 2018'de piyasalara sürülmesi planlanmıştı, ancak daha sonra 20 Nisan 2018'e ertelendi. Kimbra, erteleme nedenlerini açıkladı ve onları hazırlamak için posta listesine abone olan hayranlara ücretsiz bir şarkı verdi. Şarkının ismi ise "Hi Def Distance Romance"dır. Albümün piyasaya sürülmesinden önce üç yeni tekli daha çıkarıldı: 19 Ocak 2018'de "Human", 23 Şubat 2018'de "Version of Me" ve 30 Mart 2018 tarihinde ise "Like They do on the TV"…

Dawn Richard'ın yer aldığı "Version of Me"nin düetli versiyonu 21 Haziran 2018'de yayınlandı. Dünyaca ünlü rapçisi Snoop Dogg'un yer aldığı "Top of the World"ün yeni versiyonu ise 20 Temmuz 2018'de yayınlandı.

Kimbra, bir müzikal drama yapımı olan Daffodils'in büyük bir film uyarlamasında rol alacak. Şarkıcıya Rose McIver ve George Mason isminde iki oyuncu da eşlik edecek.



Müzik Tarzları ve Performansları…

Muzic.net.nz, Kimbra'nın müziğinin “dört akor klişenin ötesine geçtiğini, yine de kestirilemeyen ama tatmin edici olan güçlü kancaları ve akılda kalıcı melodileri koruduğunu” belirtiyor. American Songwriter ile yaptığı röportajda; Daniel Johns, Prens, Rufus Wainwright, Voices, Imogen Heap, Mike Patton, Michael Jackson, Minnie Riperton ve Stevie Wonder tarafından rehberlik ettiği eserleri olarak listeledi. Müzik stili eklektiktir.

Benim Kimbra’ya Şahsi Yorumum…

Kimbra’yı “Settle Down” parçasından beri biliyorum. “Settle Down”lı kariyerini hafif bir pop parçası ile açılış yapsa da, zamanla müzikleri tuhaflaştı ve daha da güzelleşti. Bu aralar Snoop Dogg'lu "Top of the World", “Everybody Knows”, "Like They do on the TV" ve “Good War” gibi parçaları dinliyorum. Vakit bulduğum müddetçe diğer parçalarını da dinleyeceğim.

Şimdiden ona olumlu bir şekilde eleştirsem çok iyi olabilir. Benim gözümde bence “Dişi Mike Shinoda” (Linkin Park’ın kurucusu ve Rap vokalisti, şu an alternatif pop gibi tarzlara sahip Post Traumatic isimli solo albümü ile gündemde) olduğunu düşünüyorum! Ama öncelikle sakın ama sakın kimse beni yanlış anlamasınlar! Çünkü mesela, müzik tarzlarıyla Mike ve Kimbra’nın hemen hemen benzer özelliklere sahip olduğunu düşündüm. Bunlardan Mike’ın “Crossing A Line” parçası ile Kimbra’nın “Everybody Knows” parçasını karşılaştırmakla örnek verebilirim...





Kimbra ile ilgili şahsi hayallerim var. Kimbra, umarım bir gün aynı plak yapımlarda yer alan ve en sevdiğim gruplardan Linkin Park ile düet edebilir. Kimbra’nın kendi tarzlarıyla Linkin Park’ın eski Nu-Metal (“Don’t Stay”, “All For Nothing” gibi) tarzları bir arada görebilmeyi çok isterdim. Daha da önemlisi, Kimbra ve Linkin Park’ın bir sonraki NFL Super Bowl ile Champions League Final maçları aralarında da sahneye çıkmasını isterdim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Benim TV İzlerken Reklam Maceralarım ve Otizmdeki Etkilerim... (Ben Eren TAN'ım Bölüm II)

SUV’lerde Sınıflandırma Bitti, Şimdi de Sıra Pick-Up’larda!!!

2019 Kia Forte (Cerato): Bu Güç, Daha Güçlüsüne Gider!