2019 Kia Forte (Cerato): Bu Güç, Daha Güçlüsüne Gider!



Kia Forte ve Eski Temsilcileri

Ben Sephia’dan daha eskilerini hatırlayamadığımdan dolayı Sephia modelinden itibaren başlatacağım. Sephia, Kia’nın ilk aklı kalıcı kompakt modellerinden bir tanesidir. Aslen Mazda 323 Familia bazlı olan Sephia, ilk olarak Eylül 1992 tarihinde üretilmeye başlanır. 1993 yılında ise hem yeni (ve güncel) logosu, hem de 1994 model yılıyla Kuzey Amerika Pazarı’na giriş yapar. Özellikle de freni boşalan okul otobüsünü durduran (Türkiye versiyonu da mevcut) ve Amerikan tırını çeken aracın “Güç” teması eşliğinde reklam filmleriyle Güney Kore’lerde yayınlanmıştı. Bu yazıya anlam veremiyor olabilirsiniz, ancak o videoyu aşağıda paylaşacağım.

1997 yılında ikinci ve son nesline kavuşan Sephia, bu sefer Kuzey Amerika’da Spectra adıyla satılır. Sephia Sedan’a ayrıca Shuma adında bir Hatch/Liftback gövde seçeneği eşlik eder. Taa ki 2003 yılına kadar...




2003 Yılında ülkemizde Cerato adında yepyeni Kompakt sınıf modeli tanıtıldı. Fakat yine Kuzey Amerika’da Spectra adıyla satıldı. Taa ki, 2008 yılında Forte modelini tanıtıncaya kadar.

Fakat 2007 yılında Avrupa’ya geçecek olursak Kia firması o kıtaya özel olarak Ceed modelini tanıttı. Ve böylece Cerato/Forte serileriyle bağlarını koparmış oldu.

Forte modeli Kuzey Amerika ve diğer pazarlarda Sedan, Hatchback ve Coupe seçeneklerine sahip. Hatchback’e gelince de, Forte asla Avrupalı Ceed’ten baz almadı. Tam aksine, kendine has Sedan gövdesinden dönüştürüldü. Ve böyle bir gelenek 10 yıl boyunca devam etti. 2008 yılından şu ana kadar (bu yıl tanıtılan yenisi de dahil) üç nesle sahip oldu. Kia Forte’de iki nesilden sonra Coupe seçeneği yok artık! Hatchback için biraz zaman beklemek gerekecek. Hatcback versiyonu ya Koreli K3-GT modelinden, ya da Avrupalı yeni üçüncü nesil Ceed’ten baz alacak. Ama bazı kaynakların güçlü söylentilerine bakılırsa Koreli K3-GT modelinden baz alma ihtimali oldukça yüksek!




Bazı ülkelere (başta Türkiye olmak üzere) gelince de işin ilginç yanı Forte, bazı pazarlarda Cerato olarak satılmakta. Bakalım üçüncü nesil Forte’den baz alma yeni nesil Cerato ne zaman Türkiye’ye gelecek?

2019 Kia Forte’de Ne Var Ne Yok?

İlk defa 2018 yılının başlarında düzenlenen Detroit Otomobil Fuarı’nda tanıtılan üçüncü nesil Forte, bu yıl içerisinde satışa sunulmuş ve amosferik benzinli modeline özel olarak ilk defa CVT vitesini sunmuştur.

Tasarım olarak üçüncü nesil Avrupalı Ceed Hatchback ve 4 Kapılı spor Coupe’si Stinger’a fazlasıyla benzerliklere sahip. İç kabine geldiğimizde daha güçlü tasarımına, tablet tarzı yerleşimine sahip 8 inçlik dokunmatik ekrana ve kablosuz şarj gözü gibi yepyeni özelliklerine sahip.

Motor seçeneklerine geldiğimizde biri atmosferik, diğeri de turbo benzinli olmak üzere iki farklı motora sahip olacak. Atmosferik hali 2 litrelik benzinli motordan 147 HP güç ve 179 Nm tork üretiyor. 6 ileri manuel ya da ekstra ücret karşılıklı olarak IVT adı verilen sürekli değişken otomatik vites eşliğinde gücü ön tekerleklerine aktarılmakta.





Turbo hali 1.6 litrelik benzinli motordan 204 HP güç ve 264 Nm tork üretiyor. 6 ileri manuel ya da ekstra ücret karşılıklı olarak 7 ileri çift kavramalı otomatik vites eşliğinde gücü ön tekerleklerine aktarılmakta. FE, LXS, S ve EX donanım paketlerine sahip olan Forte’de ilave olarak bir sonraki model yılında, yani 2020 modelinde GT-Line donanımı da dahil olacak. GT-Line donanımlısı ise, aslında Turbo görünümlü atmosferik model donanımından başka bir şey olacağını sanmam. Turbo motorlu versiyonunun adı ise Forte GT olacak ve sadece GT1 ve GT2 adlı donanım seviyelerine sahip olacak.

Kuzeninden bahsetmem gerekirse Hyundai Elantra’nın güncel nesli 458 litre hacmine sahip. Fakat üzülerek yazmalıyım ki yeni Forte, Elantra’dan tam 25 litre daha küçük; yani 433 litre hacmine sahip! Ama en azından Avrupalı Hatchback model Ceed’ten 38 litre daha geniş.




Güç, Daha Güçlüsüne Gider!

1997 gösterimi (İhlas Motor) Kia Sephia reklamında “Sephia” şarkı sesinden evvel İngilizce dublajında “Power Goes to the Strong” deniyordu. Eğer yanılmıyorsam Türkçe karşılığı şu şekildedir: Güç daha güçlüsüne gider! Sephia’nın güç mirasçısı artık Forte’nin… Çünkü belli ki Forte, doksanlı yılların temsilcisi Sephia’ya göre daha da güçlendi, daha da dayanıklı ve daha da yakışıklı oldu. Bu yüzden Forte’ye özel olarak bir nevi Spotify çalma listesini oluşturdum. Güç temalı Sephia reklam videoları ekledikten sonra “2020 Kia Forte Original Motion Picture Soundtrack” adında playlistime ulaşarak şarkılarıma göz atabilirsiniz.







Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Benim TV İzlerken Reklam Maceralarım ve Otizmdeki Etkilerim... (Ben Eren TAN'ım Bölüm II)

SUV’lerde Sınıflandırma Bitti, Şimdi de Sıra Pick-Up’larda!!!